3
Opublikowany 27 kwietnia 2013 autor Jaroslaw Wejda w wyposażenie
 
 

Kuchenne materiały podłogowe



W marketowym gąszczu przeróżnych materiałów podłogowych przeznaczonych do kuchni bez uprzedniego rozeznania się w temacie ciężko będzie cokolwiek wybrać. Wielu z Was zamiast kierować się przy ich zakupie aspektami praktycznymi, szuka wszelkiego rodzaju nowości nawet jeśli nie są zbyt atrakcyjne wizualnie. W dzisiejszym wpisie postaram się przedstawić Wam wszystko to, co powinniście wiedzieć jeszcze przed udaniem się na zakupy. Zaczynajmy!
 
P

ierwszy aspekt odnosi się do naszych indywidualnych potrzeb i naszej wyobraźni. Zastanówmy się więc czego oczekujemy od naszej podłogi i jaki styl wystroju wnętrz preferujemy. Potencjalna Pani Kowalska stwierdzi zapewne, że podłoga w jej kuchni bezdyskusyjnie musi być nie tylko ładna, ale także łatwa do utrzymania w czystości i odporna na wilgoć. I co ma zrobić wówczas Pan Kowalski udając się wraz z nią na zakupy? Po pierwsze powinien zwracać uwagę tylko na takie materiały, które mają wysoki współczynnik twardości i wytrzymałości na uszkodzenia i ścieranie. Wynika więc jasno, że wszelkie drewno ani jego pochodne – panele – w kuchni raczej nie zdadzą rezultatu. Do kuchni potrzebny jest materiał nienasiąkliwy z którego łatwo będzie można zmyć osadzający się tłuszcz lub rozlaną kawę. Wyciągając wnioski wychodzi na to, że wybrana przez nas podłoga musi mieć możliwie jak najbardziej gładką fakturę. Jednak w praktyce wszystko to jest zależne od stylu życia jaki prowadzimy. Jeśli jesteśmy singlami i nie mamy psa ani dzieci i mało czasu spędzamy przy gotowaniu to na podłogę w kuchni nada się każdy materiał. Kiedy zaś posiadamy dużą rodzinę lub trzymamy w domu zwierzęta wówczas trzeba zwracać uwagę na przedstawione przeze mnie aspekty.

D

rugim ważnym czynnikiem jest ogólny design wnętrza. Nie chodzi tu jednak tylko o stylistykę i barwę naszej podłogi. Również materiał z jakiego została wykonana ma tu duże znaczenie. Najczęściej nasz wybór pada na płytki ceramiczne lub naturalny kamień. Należy jednak wiedzieć co do czego będzie pasowało. Przed zakupem oceńmy czy nasze meble kuchenne przynależą do stylu nowoczesnego czy też są stylizowane na meble klasyczne. Wówczas do kuchni nowoczesnej lepiej pasować będzie materiał gresowy lub kamień, zaś do kuchni rustykalnej polecany jest gres szkliwiony lub płytki ceramiczne. Po drugie pamiętajmy by wybierać jak największe elementy tworzące naszą podłogę – chodzi mi o wymiary płytek lub fragmentów kamienia. Duże powierzchnie płytek pozwolą nie tylko na lepsze utrzymanie kuchni w czystości, ale także dadzą nam gwarancję pięknej podłogi na długie lata. Dla osób chodzących boso po kuchni  bardzo dobrym rozwiązaniem będzie montaż ogrzewania podłogowego bezpośrednio pod powierzchnią płytek.

N

ie twierdzę jednak, że do kuchni nadają się wyłącznie płytki ceramiczne czy kamień. Jest to po prostu najbardziej praktyczny materiał niewymagający od nas zbyt dużej pielęgnacji. Dla tych z Was, którzy szukają swojego rodzaju alternatywy bardzo dobrym w utrzymaniu w czystości materiałem są gładkie wykładziny lub powierzchnia żywiczna wylewana bezpośrednio na beton (jednak tutaj uzyskujemy niezbyt atrakcyjny efekt wizualny). Pewnie wielu z Was zastanawia się dlaczego tak wzbraniam się, pisząc w tym poradniku, przed poleceniem drewna – przecież wielu znajomych ma je w kuchni? Otóż drewno mimo tego, że jest bardzo przyjemne w dotyku i wygląda elegancko, to do kuchni nie zawsze się nadaje. Spowodowane jest to jej podatnością na wilgoć i zmiany temperatury. Wady te jednak są do “przeskoczenia”. Wystarczy, że drewno zabezpieczymy lakierem a strefę przy kuchence i zlewozmywaku wyłożymy np. płytkami i uzyskamy bardzo elegancką i niepowtarzalną podłogę. Oczywiste jest jednak, że podłoga drewniana wymaga od nas poświęcenia większej uwagi o jej pielęgnację. Ponadto Ci z Was, którzy chcą mieć drewnianą okładzinę w kuchni powinni pamiętać o stworzeniu dla niej lekkiego spadku od szafek w kierunku środka kuchni by było łatwiej zauważyć ewentualną wodę. Drewno, które zda rezultat w kuchni drewno twarde – czyli wszelkie egzotyczne gatunki i nasze rodzime drzewa takie jak dąb czy czereśnia.

 

Źródła: GrafikaGoogle, czasopismo CzteryKąty

Galeria zdjęć (ponad 100 zdjęć kuchennych podług – kliknij by wyświetlić)

podloga w kuchni

podloga w kuchniKwi 27, 2013Photos: 108
 

 

Dodaj zdjęcie podłogi w Twojej kuchni na FotoBudowa.pl

Lub dodaj link do zdjęcia w komentarzu.


Jaroslaw Wejda