Jak czytać oznaczenia na płytkach ceramicznych cz. 2

Świadomy zakup płytek ceramicznych daleko wykracza poza wybór ich rozmiaru, koloru czy faktury. Choć wszystkie te parametry są niewątpliwie ważne z punktu widzenia estetyki wnętrza, aspekt użyteczności płytek to również ważna sprawa. Informacje zawarte w pierwszej części artykułu warto zatem uzupełnić o wiedzę na temat nasiąkliwości i antypoślizgowości.

 NASIĄKLIWOŚć 

Nasiąkliwość wodna płytek informuje o tym, w jakim pomieszczeniu, jakie płytki sprawdzą się najlepiej. Wraz ze wzrostem gęstości struktury spada nasiąkliwość płytek. Im mniejsza, tym płytki bardziej wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i działanie mrozu. Kategorię tę dzielimy na 3 grupy.

 1 – to grupa, której płytki wykazują nasiąkliwość poniżej 3%. Płytki takie nadają się do położenia na ścianach i podłogach, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków, w dodatnich i ujemnych temperaturach

 2  – to płytki o średniej nasiąkliwości pomiędzy 3, a 10% przeznaczone do wykładania ścian i podłóg w pomieszczeniach sanitarnych. Jeżeli producent oznaczył je jako mrozoodporne, można je układać na zewnątrz budynku

 3  – płytki o nasiąkliwości powyżej 10%, to płytki, które ze względu na wrażliwość mechaniczną nie nadają się do układania ani na podłogach, ani na zewnątrz budynków. Można je kłaść na ścianach wewnątrz budynków

 ANTYPOŚLIZGOWOŚć 

Zgodnie z oznaczeniami producentów, antypoślizgowość płytek przeznaczonych do użytkowania we wnętrzach i w obuwiu, sygnowana jest literką „R”. Ta ważna cecha płytek informuje o tym, w jakim stopniu materiał, z którego zostały wykonane płytki jest śliski, a co za tym idzie, mniej lub bardziej bezpieczny w użytkowaniu.

R9 o kącie poślizgu 6-10° – nadają się do wykładania schodów, wejść, korytarzy
R10 o kącie poślizgu 10-19° – nadają się do wykładania pomieszczeń o przeznaczeniu magazynowym, sanitarnym, socjalnym, a także kuchni
R11 o kącie poślizgu 19-27° – nadają się do wykładania pomieszczeń o przeznaczeniu magazynowym, a także kuchni, pralni, warsztatów samochodowych, czy miejsc produkcji żywności
R12 o kącie poślizgu 27-35° – nadają się do wykładania kuchni, chłodni, miejsc produkcji żywności, np. mleczarni

R13 o kącie poślizgu powyżej 35° – nadają się do wykładania podłóg w rzeźniach, kręgielniach, miejscach produkcji żywności

Klasa ścieralności, nasiąkliwość i antypoślizgowość to ważne parametry płytek. Ich znajomość zdecydowanie ułatwi podjęcie decyzji i zakup płytek, które nie tylko wizualnie spełnią oczekiwania użytkowników, ale sprawdzą się w codziennej eksploatacji.

źródło zdjęć: ceramika-arte.pl, e-budujemy.pl, westybul.pl, kobietawielepiej.pl

Exit mobile version