Rodzaje i właściwości stali nierdzewnej

Stal nierdzewna zwana szlachetną jest chętnie wybieranym materiałem do produkcji wyposażenia kuchni i łazienek. Ze stali szlachetnej produkowane są zlewy, umywalki ,dozowniki mydła w płynie, podajniki ręczników papierowych pojemniki na papier toaletowy, kosze na śmieci, szczotki WC, misy WC, uchwyty dla niepełnosprawnych. Chętnie kupują je klienci indywidualni do domowych łazienek lub kuchni oraz właściciele obiektów publicznych. Do wyboru jest kilka rodzajów stali nierdzewnej

 Najczęściej spotykane rodzaje stali szlachetnej 

Pod pojęciem stali szlachetnej należy rozumieć rodzaje stali o wysokim stopniu czystości, wytapiane przy użyciu specjalnej technologii. Stężenie pierwiastków stopowych rodzaj stali określają normy: amerykańska AISI, niemiecka DIN czy europejska EN 10088. Za najbardziej uniwersalną uważa się normę AISI. Jest ona powszechnie stosowana. Według powyższej normy stal nierdzewna dzieli się na: chromową, chromowo-niklową oraz chromowo-niklowo- molibdenową.

 Cechy charakterystyczne poszczególnych rodzajów stali szlachetnej 

Stal chromowana charakteryzuje się bardzo odpornością na korozję, gładką, łatwą do czyszczenia powierzchnią, magnetycznością i dużą twardością. Z kolei stal niklowo-chromowa cechuje się świetną odpornością na korozję, którą zawdzięcza dodatkowi niklu oraz niemagnetycznością. Stal chromowo-niklowo-mobibdenowa charakteryzuje się najwyższym stopniem odporności na korozję. Dzięki dodatkowi molibdenu polecana jest do środowisk o zwiększonej ilości tlenków siarki i chlorków.

 Najważniejsza cecha – odporność na korozję 

Odporność na korozję nie jest jedynie chwytem marketingowym. Jest udowodniona badaniami. Na powierzchni stali znajduje się bardzo cienka warstwa tlenkowa, która zapobiega zjawisku korozji. Warstwa odnawia się pod wpływem tlenu z powietrza lub wody i tworzy płaszcz ochronny. Dodatkowo stal nierdzewna dobrze wytrzymuje działanie wysokich temperatur i ich wahania.

 Pozostałe właściwości stali nierdzewnej 

Odporność na korozję to bez wątpienia najważniejsza cecha tego rodzaju stali, dzięki której stal szlachetna ma tak szerokie zastosowanie w dziedzinie wyposażenia wnętrz. Omawiany rodzaj stali ma jeszcze kilka innych, bardzo cennych właściwości, np.: jest to produkt higieniczny, łatwy w czyszczeniu i dezynfekcji, odporny na odporna na uszkodzenia mechaniczne, uderzenia. Dla osób, dla których czyste środowisko jest wartością nadrzędną, bardzo ważny jest fakt, że stal nierdzewna jest produktem ekologicznym- to znaczy, że wyroby z niej można przetopić i w całości wykorzystać ponownie. Na rynku ponad 50% nowych towarów z tego materiału wyrobów pochodzi z przetopionych odpadów.

Stal szlachetna to produkt ekonomiczny i chociaż jest droższa do plastiku, to jest znacznie trwalsza, można ją dłużej użytkować i w konsekwencji okazuje się być tańszym rozwiązaniem od wyrobów plastikowych. Wyroby ze stali szlachetnej nadają pomieszczeniom eleganckiego i szykownego charakteru. Elementy wyposażenia wnętrz kuchennych i łazienkowych w produkty wykonane ze stali nierdzewnej zyskują na popularności.

 Moda i funkcjonalność 

Wyroby ze stali nierdzewnej są polecane przez projektantów wnętrz. Doskonale prezentują się w towarzystwie innych przedmiotów. Stal szlachetna lubi czarne lub ciemnobrązowe meble. Od kilku lat jest obecna w trenach wnętrzarskich i nic nie wskazuje na to, że miałoby się coś w tej kwestii zmienić. Łączy w sobie elegancję i funkcjonalność. W łazience i w kuchni to właśnie praktycyzm jest najważniejszy. Są to miejsca specyficzne, dość wilgotne, gdzie obowiązują inne zasady urządzania wnętrz niż w pokojach i stawia się głównie na funkcjonalność oraz wygodę. Podajnik do papieru, czy dozownik do mydła ze stali nierdzewnej upiększa wnętrze, wnosi powiew luksusu. Aby wyroby ze stali nierdzewnej dłużej wyglądały jak nowe, muszą być odpowiednio czyszczone i pielęgnowane. Nieodpowiednia konserwacja może spowodować zniszczenie rzeczy wyprodukowanych z powyższego rodzaju stali.

Exit mobile version