Wybieramy blat do kuchni

blat do kuchni

Solidny blat w kuchni to podstawa, aby przygotowywanie posiłków sprawiało przyjemność każdej gospodyni domowej. Odpowiedni blat kuchenny trzeba jednak dobrać do wybranego przez nas typu mebli.

Jak sobie z tym poradzić?

Na rynku funkcjonuje wiele rodzajów blatów kuchennych. Te najpopularniejsze wykonane są z marmurowych płyt. Ich główną zaletą jest wysoka wytrzymałość oraz stabilność konstrukcyjna.

Do mebli sosnowych w jasnym odcieniu najodpowiedniejsze będą blaty marmurowe o barwie kości słoniowej. Struktura przeplatana delikatnymi, szarymi refleksami sprawdzi się w jasnych nasłonecznionych wnętrzach.
Niektórzy lubią kuchnie o nieco bardziej wysublimowanym charakterze. W tych wnętrzach na tle białych ścian dominują zazwyczaj czarne, błyszczące meble. Do takich mebli kuchennych polecamy blaty marmurowe z marmuru czarnego.
Jest on niezwykle ekskluzywnym materiałem. Jego połysk nadaje stylu w każdym wnętrzu. Blaty kuchenne wykonane z marmuru warto instalować zamiast blatów tradycyjnych, drewnianych.
Drewniane blaty kuchenne szybko się niszczą i po pewnym czasie trudno usuwać z nich wszelkiego rodzaju odbarwienia. Widać na nich po pewnym czasie także ślady pracy noża i innych przyrządów.
Blaty marmurowe traktować można właściwie jak deski do krojenia. Są niezniszczalne, ale także łatwe w sprzątaniu i czyszczeniu. Do wyczyszczenia marmurowego blatu kuchennego wystarczy jedynie wilgotna szmatka.

Przenośne blaty kuchenne z powodzeniem mogą służyć także jako tace na szwedzkich stołach, kiedy na party do domu zapraszamy przyjaciół i znajomych.

Exit mobile version