Co oprócz glazury ułożyć na ścianę w kuchni

[dropshadowbox align=”right” effect=”lifted-both” width=”300px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Coraz bardziej cieszy mnie, że w Polskich domach zaczynamy bawić się kolorami, eksperymentujemy z teksturami i przestaliśmy bać się nietypowych rozwiązań. Jesteśmy otwarci na nowości i pragniemy oryginalności. Meble do kuchni – bez problemu lawirujemy między stylami, materiałami i kolorami. Jednak nadal problemem jest ściana w kuchni między blatem roboczym, a górnymi szafkami wiszącymi. Jest to dość problematyczne miejsce, ponieważ musi być odpowiednio zabezpieczone przed działaniem pary wodnej i temperatury.

[dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”70px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]SzkłoCiekawa i funkcjonalna propozycja, moim zdaniem raczej do małych i średnich kuchni.  W dużych kuchniach najlepiej stosować tylko w miejscach najbardziej narażonych na zabrudzenia, czyli przy kuchence i zlewie.

Mamy wiele możliwości jeśli chodzi o szklane tafle. Szkło może być zupełnie przeźroczyste z grafiką, tapetą pod spodem, lub naturalną teksturą ściany. Szkło może być również lakierowane od wewnętrznej strony na dowolny kolor jednolity, lub cieniowany od jasnego do ciemniejszego.  Wartą uwagi jest również  opcja montowania lustra między szafkami. Lustro dodatkowo powiększy kuchnie i da nam poczucie przestronności.

Szklane tafle bardzo łatwo się czyści, wystarczy papierowy ręcznik i płyn do szyb. Kolejną zaletą jest wieloletnia trwałość. Szkło jest odporne również na środki chemiczne i zadrapania. Jedynym minusem jest nadal dość wysoka cena w porównaniu do zwykłej glazury.

[dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”250px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Klinkier, Cegła, Kamień naturalny. W zależności od aranżacji i wyposażenia kuchni na ścianie mogą znaleźć się naturalne materiały.

Cegła zwykła, cegła klinkierowa – materiał odporny na wysokie temperatury, zarysowania i uszkodzenia mechaniczne.  Bardzo trwały. Daje nam względnie dużo możliwości aranżacji, gdyż przepięknie prezentuje się zarówno z prostą nowoczesną formą jak i stylowymi łukami w kuchniach angielskich. Cegła ociepla pomieszczenie.

Nie zabezpieczona odpowiednim preparatem potrafi się kruszyć. Pył z cegły jest trudny do usunięcia. Samo utrzymanie ściany w czystości jest utrudnione. Jeśli zdecydujemy się układać cegłę z fugą, należy pamiętać o jej zabezpieczeniu, aby podczas użytkowania nie pozostawały na nich mało estetyczne plamy z tłuszczu.

Kamień naturalny to chyba najdroższa opcja z wyżej wymienionych. Kamień to przepiękny materiał, który w naszych kuchniach będzie gościł jeszcze wiele lat. To taka klasyka zarówno jako materiał na blat jak i na ścianę. Na rynku mamy wielu producentów kamienia, którzy kuszą nas nieprzyzwoicie niskimi cenami. Jednak wraz z ceną idzie jakość materiału. Podejrzanie tanie kamienie pochodzą najczęściej z Chin i zupełnie swoimi właściwościami nie przypominają włoskich kamieni. Są bardzo kruche, nie mają odporności na działanie środków chemicznych. Potrafią matowić się w miejscach najczęściej używanych, między innymi przy zlewie, czy płycie grzejnej. Decydując się na zakup kamienia, warto dowiedzieć się więcej o jego pochodzeniu, aby służył nam przez lata.

[dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”150px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Tapety kuchenne. Tapety nie podbiły naszych serc. Producenci twierdzą, że bardzo dobrze zachowują się w kuchni i nie ma problemu z utrzymaniem ich w czystości. Niestety nie posiadam osobistych doświadczeń z nimi.

[dropshadowbox align=”left” effect=”lifted-both” width=”300px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]Płyty  Fornirowane lub lakierowany MDF.. To dobre rozwiązanie. Fornir bardzo fajnie wygląda na powierzchniach pionowych, poza tym mamy bardzo szeroki wybór fornirów naturalnych lub modyfikowanych. Jedyne o czym należy pamiętać to polakierowanie go w taki sposób aby domknąć wszystkie naturalne pory forniru. Na rynku są również specjalne lakiery do lakierowania paneli kuchennych.

MDF – lakierowany. Nie ma znaczenia czy będzie lakierowany w pół-macie czy w połysku. Obydwie wersje bardzo dobrze zachowują się w takich warunkach. Bardzo szeroka kolorystyka, możliwość wyfrezowania dowolnego kształtu na płycie to kolejne pozytywy.

http://www.komodo-meble.pl

Exit mobile version