Dendrobium na parapecie, cz.2

Dendrobium

Dendrobium na parapecie

Storczyki to jedne z najlepiej sprzedających się kwiatów. Zachwycają pięknem i kolorami. Dużą zaletą dla posiadacza dendrobium jest fakt, że kwiaty pojawiają się przez cały rok. Dużą zaletą dla posiadacza dendrobium jest fakt, że kwiaty pojawiają się przez kilka miesięcy w roku, ozdabiając pokój. Nie ma jednej rośliny o nazwie dendrobium. Jest to największą rodzina storczykowatych.

Dendrobium- warunki uprawy

Każda roślina uprawiana w domu lub na tarasie potrzebuje warunków, jak najbardziej zbliżonych do naturalnego środowiska. Z pozoru może wydawać się, że roślina tropikalna, jaką jest dendrobium będzie „źle czuła się” w środkowoeuropejskim klimacie. Praktyka pokazała, że storczyki znakomicie przystosowały się do polskich warunków. W tej kwestii wiele zależy od odmiany, jaką planujemy postawić na parapecie. Dendrobium nobile zasiedla w naturze rejony górskie i należy do storczyków lubiących chłód (temperatura w jego otoczeniu nie może jednak spadać poniżej 5°C). Z kolei dendrobium phalaenopsis jest ciepłolubny i przez cały rok oczekuje temperatury pokojowej, choć zróżnicowanej. (18-24°C). Kwitnie zwykle od wiosny do jesieni. Storczyki łączy jedno- właściwie pielęgnowana roślina „rodzi kwiaty” przez kilka miesięcy.

Wilgotne powietrze

Storczyki i orchidea potrzebują wilgotnego powietrza, o które trudno w mieszkaniu, w którym doprowadzony jest system centralnego ogrzewania. Trzeba jej stworzyć bliski naturze mikroklimat. Floryści doradzają, aby postawić roślinę na dużej podstawce wypełnionej karmazynem i parującą z niego wodą lub ulokować storczyka w pobliżu nawilżaczy powietrza. Posiadacze otwartego akwarium mogą umieścić roślinę w pobliżu szklanego „zbiornika”. Ogrodnicy polecają zraszanie dendrobium wodą destylowaną.

Miejsce ustawienia doniczki

Bardzo ważny dla rozwoju dendrobium jest wybór miejsca, w którym będzie stała doniczka. Gatunki o niewielkich rozmiarach należy wystawić w witrynie kwiatowej lub w przydomowej szklarni. W ich uprawie najważniejszym wymogiem jest duża wilgotność powietrza. Na parapecie można postawić gatunki ciepłolubne, a zwłaszcza odmiany kompaktowe, które powtarzają kwitnienie na tych samych pseudobulwach.

Podział dendrobium w zależności od wymogów temperaturowych

Dendrobium to olbrzymia i różnorodna rodzina storczykowatych.. W zależności od ich wymagań, co do temperatury powietrza, dzielimy je na dwie „obozy”: storczyki lubiące chłód oraz storczyki ciepłoubne. Do pierwszej grupy należą odmiany (nobile, loddigesii, kingianum). Wiosną i latem muszą mieć temperaturę 18-24 st. C, natomiast w okresie spoczynku – jesienią i zimą: 10-15 st. C. W chłodnym okresie zrzucają one liście. Utrzymanie chłodu jest warunkiem zawiązania się pąków kwiatowych. Na noc powinno się je ustawiać przy nieszczelnym oknie, gdzie temperatura wynosi około 10 st. C. Zakwitają wczesną wiosną. Po kwitnieniu należy je ustawić w chłodnym, ale dobrze oświetlonym pomieszczeniu.. Zalecane jest ograniczenie podlewania.

Do grupy dendrobium ciepłolubnych zalicza się phalaenopsis, bigibbum, pulchellum. W odróżnieniu od odmian chłodnych, mają liście przez cały rok. Wiosną i latem potrzebują 21-29 st. C, a jesienią i zimą: 15-18 st. Kwitną od sierpnia do późnej jesieni, ale bywały przypadki, że kwiaty pokazały się w zimie. Oba typy storczyków są wrażliwe na „saharyjskie upały” Dlatego latem należy chronić roślinę przed ostrymi promieniami, lekko przysłaniając okno, np. firanką lub przenieść doniczkę w głębi pokoju.

Porady odnośnie podlewania

Dendrobia nie lubią mokrej ziemi. Podlewa się je wtedy, gdy substrat zdecydowanie przeschnie. Najlepiej co 7-10 dni, ale bardzo obficie. Do podlewania stosujemy wodę odstałą, deszczówkę lub przegotowaną. . W okresie jesienno-zimowym, kiedy roślina odpoczywa, podlewanie trzeba ograniczyć.

Warto wiedzieć, że dendrobium powinno mieć podłoże luźne i przewiewne. Aby je uzyskać należy zmieszać kawałki kory sosnowej, włóknistego, kwaśnego torfu i węgla drzewnego. Do powstałej mieszanki dodaje się rozdrobniony styropian, keramzyt bądź łupinki orzechów ziemnych.

.

Exit mobile version