Jakie sprzęty przydadzą się w profesjonalnej kuchni?

kuchnia, sprzęt agd, wyposażenie kuchni

Wybór urządzeń gastronomicznych, to nie taka łatwa sprawa. Przede wszystkim każdy sprzęt gastronomiczny powinien być wysokiej jakości. Bardzo ważne jest, aby spełniał wszystkie wymagania związane z normami ustawowymi. Trzeba pamiętać, że właściwy sprzęt i odpowiednie rozmieszczenie go w kuchni, to wymóg sanepidu. Dodatkowo jest to pierwszy krok w stronę usprawnienia pracy.

Wybór urządzeń gastronomicznych, to nie taka łatwa sprawa. Przede wszystkim każdy sprzęt gastronomiczny powinien być wysokiej jakości. Bardzo ważne jest, aby spełniał wszystkie wymagania związane z normami ustawowymi. Trzeba pamiętać, że właściwy sprzęt i odpowiednie rozmieszczenie go w kuchni, to wymóg sanepidu. Dodatkowo jest to pierwszy krok w stronę usprawnienia pracy.

 Na co zwracać uwagę? 

Wspomniana już jakoś, jest kluczową kwestią. Sprzęty z niższej półki będą znacznie szybciej tracić swoje walory, co może wpłynąć na zwiększenie ich awaryjności. Przy zakupie urządzeń gastronomicznych zwracajmy uwagę na materiały, z których są wykonane. Kuchnia jest miejscem, w którym zachodzą ciągłe zmiany temperatur i panuje wilgoć. Dlatego też sprzęty muszą być odporne na te czynniki. Kolejną kwestią jest zachowanie właściwego rozmieszczenia. Nigdy nie powinniśmy obok siebie stawiać chłodziarki i kuchenki lub pieca. Jest to spowodowane tym, że ich celem jest zupełnie, co innego. Jedne mają podnosić temperaturę, a drugie ją obniżać. Dlatego też postawienie ich w bliskiej odległości może być dość kłopotliwe i na pewno zmniejszy ich wydajność. Jeśli nie mamy wiedzy związanej ze sposobem rozmieszczenia sprzętów, to najlepiej poszukajmy wsparcia wśród specjalistów z tejże dziedziny. Jedną z firm zajmujących się tego typu usługami jest firma Tanake.

 Funkcjonalność, to podstawa 

Kolejną sprawą, którą powinniśmy brać pod uwagę przy zakupie sprzętu gastronomicznego jest funkcjonalność. W tej kwestii liczy się nie tylko rozmieszczenie urządzeń, ale i prostota obsługi oraz łatwość w czyszczeniu. Istotne jest także, aby sprzęty były energooszczędne. Dzięki temu możemy zaoszczędzić na wydatkach na rachunki. Jeśli zadbamy o zachowanie funkcjonalności, to praca w kuchni będzie znacznie sprawniejsza i bardziej wydajna. Jednocześnie wzrośnie również zadowolenie klientów, którzy zamówione potrawy będę dostawać w krótszym czasie. Tak obsłużeni goście z chęcią wrócą do naszej restauracji oraz będą ją polecać rodzinie i znajomym.

Exit mobile version