Kuchenka do lokalu gastronomicznego – jak wybrać najlepszą?

kuchanka-do-lokalu-gastronomicznego

Kuchnia gazowa albo elektryczna jest niezbędnym elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Sprawdzi się zarówno w niewielkich barach szybkiej obsługi, jak też profesjonalnych restauracjach i innych lokalach. Spośród jakich rodzajów i modeli można wybierać? Jakimi zaletami charakteryzują się poszczególne rodzaje kuchenek? Sprawdź nasze porady.

  1. Funkcjonalna kuchenka gazowa
  2. Kuchenka indukcyjna
  3. Kuchnie z żeliwnymi polami

Funkcjonalna kuchenka gazowa

Do najpopularniejszych rodzajów kuchenek należy kuchnia gazowa. Do zalet tego rodzaju urządzeń zaliczyć można z pewnością ich użyteczność, a także niewysokie koszty eksploatacji. Dzięki temu znakomicie sprawdzą się w dużych lokalach gastronomicznych. Ponadto można na nich stosować dowolnego rodzaju garnki. Sprzęt tego typu może być zasilany gazem ziemnym z sieci albo propan butanem z butli. Dostępne są nieduże modele z 2 czy 4 palnikami, a także znacznie większe, funkcjonalne wersje z 6, 8, a nawet 12 palnikami.

Decydując się na kuchenki z palnikami gazowymi, należy pamiętać, że powinny one być umiejscowione minimum 50 cm od okna, aby uniknąć wygaszenia płomienia. Ponadto w kuchni, w którym znajduje się tego rodzaju urządzenie, wymagana jest wentylacja grawitacyjna. Co istotne, instalacji tego typu sprzętów może dokonać wyłącznie osoba posiadająca specjalne uprawnienia. Jest to bardzo ważne, bowiem jeśli montażu dokona osoba bez wymaganych zezwoleń, to karta gwarancyjna sprzętu może nie zostać podbita, a wymogi organów nadzorujących mogą nie zostać spełnione, np. kuchnia może nie przejść przeglądu kominiarskiego.

Szeroki wybór doskonałej jakości, profesjonalnych kuchni gazowych do lokali gastronomicznych znaleźć można na stronie https://gastromix.pl/3271-gazowe.

Kuchenka indukcyjna

Kolejnym rodzajem kuchni gastronomicznych są modele indukcyjne, czyli zasilane energią elektryczną. Są one bardzo funkcjonalne, jednakże w porównaniu z kuchniami gazowymi, znacznie mniej ekonomiczne. Do zalet owych modeli zaliczyć można jednak wyjątkową łatwość utrzymania w czystości. Dzięki temu, że cała powierzchnia płyty nie nagrzewa się, to nawet w przypadku wykipienia potrawy z naczynia, nie zasycha ona i łatwo ją usunąć z powierzchni kuchni. Niestety, na kuchence tej nie można stosować wszystkich rodzajów garnków, a jedynie te przystosowane do tego typu modeli.

Kuchnie z żeliwnymi polami

Na rynku spotkać można również kuchenki z polami żeliwnymi. Cechują się prostą konstrukcją. Są przy tym bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto nagrzana płyta przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę.

 

Exit mobile version