Kuchenka elektryczna czy gazowa?

Zarówno kuchenki gazowe, jak i elektryczne mają swoje wady i zalety. By uniknąć problemów w eksploatacji, podejmując decyzję warto o nich pamiętać.

Kuchenka to absolutne centrum każdej kuchni, przedmiot nawet ważniejszy niż stół, przy którym zasiadasz z rodziną do posiłków. Od jakości twojej kuchenki zależy komfort i szybkość przygotowania jedzenia, ale też coś znacznie ważniejszego – wasze bezpieczeństwo. Właśnie dlatego do podjęcia decyzji kuchenki warto dobrze się przygotować i przemyśleć wszystkie wady i zalety danego rozwiązania. Do wyboru mamy dziś najróżniejsze technologie – kuchenki indukcyjne, elektryczne, gazowe. Przyjrzyjmy się bliżej tym dwóm ostatnim i zdecydowanie najpopularniejszym.

 Kuchenka gazowa – za i przeciw 

Modele zasilane gazem są nie tylko najszerzej dostępne, ale też najpopularniejsze. Mimo dość dużych strat energii, gotowanie na nich i tak jest dużo tańsze niż na elektrycznych odpowiednikach. Wbrew obiegowym opiniom, są całkowicie bezpieczne – o ile zadbasz o szczelność instalacji, odpowiedni odstęp od okna, wentylację kuchni i ochronę płomienia przed zdmuchnięciem. Nie musisz też bać się problemów z dopasowaniem ich do wystroju pomieszczenia, bo nowoczesne płyty gazowe (na przykład te dostępne w ofercie IKEA) cechuje zwykle oszczędny, uniwersalny design.

 Elektryczne bezpieczniejsze? 

Jeszcze łatwiejsza może być aranżacja kuchni z całkowicie płaską płytą elektryczną. Tego typu kuchenki w powszechnym mniemaniu uchodzą też za dużo bezpieczniejsze od gazowych. Warto jednak pamiętać, że przy nieodpowiednim użytkowaniu i one okazać się zagrożeniem dla zdrowia – szczególnie dzieci. Na szczęście wielu producentów z myślą o najmłodszych wyposaża dziś swój sprzęt w specjalne zabezpieczenia.

 Dostęp do sieci 

Wybór między kuchenką gazową a elektryczną zależy jednak przede wszystkim od tego, czy w twoim domu znajduje się przyłącze do sieci gazowej. W wielu nowych osiedlach deweloperzy w ogóle nie przewidują podłączenia bloków do sieci z gazem. Nie mam wówczas innego wyboru, jak gotowanie „na prądzie”. W użytkowaniu kuchenki elektrycznej przeszkodzić mogą nam za to przerwy w dostawie energii. Na ostateczną decyzję, o tym jaką kuchenkę wybrać składa się wiec wiele czynników i często nie wszystkie zależą od nas.

Exit mobile version