Kuchenny niezbędnik: zlewozmywak

Zlewozmywak to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. W przeciwieństwie do innych sprzętów, takich jak lodówka czy zmywarka, nie można go jednak ukryć w zabudowie. Z tego względu trzeba zadbać o to, aby zlew swoim wyglądem zdobił kuchnię, zamiast ujmować jej uroku. Nie można także zapominać o funkcjach użytkowych – poza estetyką zlewozmywak musi dobrze odgrywać swoją rolę – dobrze sprawdzać się w codziennym życiu. Aby ułatwić wybór, przeanalizujemy najważniejsze cechy zlewów kuchennych.

 Materiał 

Do najpopularniejszych surowców należą stal, ceramika i granit. Różnią się wyglądem, trwałością
i ceną.

Najtańszą spośród wymienionych opcji są zlewozmywaki stalowe. Niski koszt jest podstawową zaletą tego rozwiązania, niestety pociąga za sobą szereg niedogodności. Stal wykazuje niską odporność na zarysowania, łatwo osadza się na niej kamień. Ponadto, jako najmniej szlachetny z omawianych materiałów, może prezentować się nieelegancko.

Pod względem estetycznym, bardziej interesującym wyborem mogą okazać się zlewozmywaki ceramiczne, produkowane w wielu kolorach.  Ich powierzchnia pokrywana jest szkliwem, które niestety dość łatwo można zniszczyć, poprzez zarysowanie ostrymi lub ciężkimi naczyniami.
Najtrwalszą z prezentowanych możliwości są zlewy granitowe. Właściwości surowca, z którego są wykonywane, sprawiają, że są odporne na rysowanie, skrajne temperatury i środki chemiczne.

Ponadto, zlewozmywaki granitowe, dzięki szlachetnemu charakterowi, doskonale się prezentują. Występują w wielu kolorach, a więc będą pasować do większości kuchni. Prawdopodobnie jedyną istotną wadą granitowego zlewu pozostaje stosunkowo wysoka cena.

 Forma 

Obecnie największą popularnością cieszą się zlewy jednokomorowe. Prawdopodobnie wynika to
z rosnącej sławy zmywarek, wypierających konieczność tradycyjnego mycia naczyń. Na rynku dostępne są klasyczne formy zlewów (jedno- i dwukomorowe) i tak zwane „połówki”, w których obok klasycznych powierzchni z odpływem znajdują się dodatkowe, niewielkie komory. Przyjrzyjmy się dwóm najpopularniejszym formom:

Zlewozmywak jednokomorowy – pojedyncza komora z odpływem świetnie sprawdzi się w niewielkich kuchniach, a także w domach, w których zmywanie ręczne ogranicza się do minimum.

Zlewozmywak dwukomorowy – dwie komory z odpływami gwarantują duży komfort podczas zmywania naczyń. Ten typ zlewu kuchennego sprawdzi się również wtedy, gdy domownicy dużo
i często gotują (jedna komora może mieścić naczynia, druga służyć do odcedzania makaronu, lub mycia warzyw).

Wszystkie możliwe modele zlewozmywaków kuchennych mogą występować w wersji z ociekaczem (przedłużeniem zlewu w formie blatu) o różnych fakturach.

Exit mobile version