Sezon grillowy – grille gazowe

Chociaż do otwarcia sezonu grillowego zostało jeszcze kilka tygodni warto już teraz rozejrzeć się za odpowiednim sprzętem. W ostatnich latach na popularności dużo zyskały grille gazowe. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się ich zaletom i parametrom technicznym. Zaczynajmy!

Właściwie to dlaczego wpis poświęcony został grillom gazowym, a nie na przykład rozwiązaniom tradycyjnym na węgiel lub drewno? Już tłumaczę! Każdy rodzaj grilla posiada swoje wady i zalety, jednak rozwiązania gazowe na ten moment mają tych plusów zdecydowanie najwięcej. Ponadto z racji ich coraz większej popularności cenowo także wypadają dosyć przystępnie. Przejdźmy więc do szczegółów.

Główne zalety grillów gazowych to krótki czas przygotowania potraw, niski koszt użytkowania, swobodna kontrola temperatury oraz soczystość przygotowanych na nim dań. W porównaniu do rozwiązań tradycyjnych, grille gazowe zdecydowanie łatwiej rozpalić i nagrzać – wystarczy przekręcić pokrętło i gotowe. Grill gazowy wbrew plotkom wokół niego krążącym nie zużywa dużej ilości gazu. Jest więc zatem oszczędny dla naszego portfela. Co więcej, na przestrzeni kolejnych lat eksploatacji takiego grilla, koszty zużycia gazu będą nieporównywalnie niższe w odniesieniu do ciągłej konieczności zakupu węgla drzewnego i rozpałki do grilla tradycyjnego. Korzyści zauważymy również podczas przygotowywania potraw. Dzięki pokrętłu regulującemu wielkość płomienia możemy wpływać na ich temperaturę, co pozwoli nam na uzyskanie niepowtarzalnego smaku grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Wysoka temperatura pozwala też na szybsze ścinanie się białka na powierzchni mięsa. Dla smaku wnosi to dodatkową korzyść zatrzymania soków mięsa w jego wnętrzu oraz jego niepowtarzalną kruchość i delikatność.

Wokół grillów gazowych powstało również wiele mitów wpływających w większym lub mniejszym stopniu na ich popularność. Pierwszym standardowym pytaniem jest czy potrawy przygotowywane na grillu gazowym mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedź brzmi – tak! Nadmierna ilość tłuszczu z mięsa zbiera się w specjalnym pojemniku, a jego wszelkie wartości odżywcze nie tracą na wartości podczas wysokiej obróbki termicznej. Po drugie użycie gazu jest całkowicie bezpieczne i nie ma wpływu na jakość i smak przygotowywanych potraw. Co ważne, podczas grillowania na grillu gazowym nie jesteśmy narażeni na bezpośredni kontakt z ogniem. Ponadto gazowy grill nie dymi i można z powodzeniem używać go na balkonie, bez narażania się straży miejskiej i sąsiadom.

W następnych częściach wpisu porównamy bezpośrednio grille różnych typów, a także sprawdzimy oferty różnych producentów i wybierzemy najkorzystniejszą opcję cenową. Już teraz zapraszam do ich przeczytania.

Exit mobile version