Kuchnia jest sercem domu. To miejsce spotkań przy gotowaniu i przyrządzaniu posiłków – miejsce pełne zapachów i smaku. Garnki, brytfanna i naczynie do zapiekania tworzą komplet, bez którego trudno jest cokolwiek ugotować. To dzięki nim można wyczarować najpyszniejsze dania dla rodziny i gości. Jakie naczynia do gotowania i pieczenia wybrać? Na pewno takie, które będą służyły w kuchni przez lata.
Trwałe garnki aluminiowe
Badania preferencji konsumenckich pokazują, że Polacy najchętniej wybierają garnki aluminiowe. Cenią je za odporność na wysokie temperatury, trwałość, funkcjonalność i uniwersalność. Garnki aluminiowe mogą być także wykorzystywane pod płytę indukcyjną. Ich zaletą jest możliwość zmywania w zmywarce i lekkość. Nawet z pełną zawartością można je bez trudu przenieść z miejsca na miejsce. Mocny uchwyt zapewnia bezpieczeństwo przy przenoszeniu. Pokrywa szklana pozwala na stałe kontrolowania gotowanego jedzenia. Produkty do gotowania dostępne na: https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-aluminiowe-1134.html, są pokryte specjalnymi powłokami, które gwarantują, ż dania nie tylko nie przypalą się, ale również będą zdecydowanie zdrowsze! Garnki z powłoką nieprzywierającą umożliwiają gotowanie z minimalną ilością tłuszczu, co pozwala zachować wszystkie niezbędne składniki odżywcze i dobrze wypływa na sylwetkę i zdrowie. Do wyboru są różne klasycznie i niestandardowe modele garnków. Przy tak dużym wyborze, każdy znajdzie garnek, który odpowiada wymaganiom domowego mistrza kuchni.
Czyszczenie garnków aluminiowych
Zwolennicy naturalnych środków czyszczących mogą myć garnki aluminiowe używając mieszanki soku z cytryny lub kwasku cytrynowego z wodą. Garnek aluminiowywyczyścić można przy pomocy papki zrobionej z 1 łyżki sody oczyszczonej i 2 łyżek wody utlenionej. Trochę ekstrawaganckim sposobem doprowadzenia garnka do czystości jest użycie ketchupu. Należy nałożyć grubą warstwę na zabrudzone miejsce, poczekać 20 minut i umyć gąbką z płynem do naczyń.
Pyszna zapiekanka
Zapiekanie w naczyniach żaroodpornych to sposób na zdrowy i prosty w przygotowaniu obiad. Szklane naczynia są najbezpieczniejsze dla zdrowia Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością, nie odbarwia się i nie zmienia smaku potraw. Poza tym jest odporne na działanie skrajnych temperatur, dlatego naczynie do zapiekania z pokrywkąwykorzystuje się do podgrzewania w mikrofali, piekarniku, kuchence elektrycznej. Służą także do przechowywania w nich gotowych dań w lodówce, a nawet zamrażarce. Utrzymanie w czystości naczynia żaroodpornego jest proste, ponieważ właściwością szkła, jest gładka powierzchnia, nie pozwala wnikać cząsteczkom jedzenia w swoją strukturę. Dzięki temu drobnoustroje nie rozwijają się, a czyszczenie jest bezproblemowe. Trudniejsze, zaschnięte zabrudzenie wystarczy odmoczyć w wodzie z płynem do naczyń lub z kwaskiem cytrynowy, sodą, czy octem. Szklane naczynia do zapiekania produkuje się ze szkła borowo-krzemowego, które jest trwalsze i odporniejsze na uderzenia i zarysowania. Ceramiczne naczynia do zapiekania także gwarantują pełną smaku zapiekankę , ponieważ materiał, z którego są wykonane nie reaguje z substancjami chemicznymi zawartymi w żywności. Różnorodne rodzaje naczyń ceramicznych dostępne są na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/naczynia-i-formy-do-pieczenia-220.html.
Brytfanna – produkt ceniony od pokoleń
Brytfanna to produkt, który doceniały już nasze babcie. Służyła im głównie do pieczenia mięsa. Doskonale nadaje się do pieczenia dań warzywnych i rybnych. Gęsiarki dają możliwość nie tylko upieczenia gęsi, ale także przygotowania dużej ilości pieczonej potrawy, co przydaje się, kiedy przychodzą goście. Brytfanki o pojemności 3-7 litrów można zakupić na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/brytfanny-208.html
Współczesne naczynia do gotowania i pieczenia umożliwiają przygotowanie zdrowych potraw o zredukowanej ilości tłuszczu. Cechują się również nienaganną estetyką, która sprawia, że są ozdobą każdej kuchni.