1
Opublikowany 18 kwietnia 2017 autor Artykuł Nadesłany w wyposażenie
 
 

Jakie drzwi do kuchni wybrać?



W nowoczesnych projektach domów i mieszkań można zauważyć tendencję do łączenia kuchni i salonu. Wiele osób woli jednak rozgraniczyć te przestrzenie – nie tylko symbolicznie, ale również przy pomocy drzwi. Ich wybór może się jednak okazać prawdziwym wyzwaniem. Sprawdź więc, jakie drzwi do kuchni będą najlepsze.

Z przeszkleniami czy bez? Wykonane z litego drewna czy z materiału drewnopodobnego?

Specjaliści z firmy Dobre Dla Domu podpowiadają, jakie drzwi do kuchni wybrać.

Jaki materiał będzie najlepszy?

 Drzwi kuchenne powinny być oczywiście dopasowane do stylistyki mieszkania. Jednak, z racji na panujące w tym pomieszczeniu warunki należy zwrócić również uwagę na ich odporność na działanie wilgoci, ciężar i łatwość czyszczenia. W związku z tym lepiej zrezygnować z drzwi z litego drewna, które jest dość ciężkie (co będzie utrudniać częste otwieranie i zamykanie drzwi) i może wypaczać się pod wpływem wilgoci. Dobrym rozwiązaniem okażą się lekkie drzwi z płyty HDF, wytwarzanej ze zrębów drewna, żywicy i wosku. Dzięki swojej budowie są bardzo wytrzymałe (płyta HDF ma dużą gęstość) i odporne na wilgoć.

Wykończenie drzwi kuchennych – proste czy dekoracyjne?

Warto wybrać skrzydła o gładkiej powierzchni – będą łatwiejsze do czyszczenia niż te z dużą liczbą frezów i ornamentów. To w różnego rodzaju dekoracyjnych zakamarkach gromadzi się bowiem najwięcej tłuszczu i kurzu, o które w kuchni nietrudno. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by w drzwiach kuchennych znalazły się przeszklenia. Jest to wręcz wskazane, jeśli w kuchni nie ma okna. Należy pamiętać również, że drzwi do tego pomieszczenia muszą zapewniać odpowiednią wentylację (zapobiegać gromadzeniu się wilgoci). Cyrkulacja powietrza zostanie zapewniona – podobnie jak w drzwiach łazienkowych – przez podcięcia lub otwory w dolnej części skrzydła.

Jaki sposób otwierania wybrać?

Otwór drzwiowy w kuchni powinien mieć co najmniej 80 cm szerokości, by zagwarantować wygodę przy przechodzeniu i przenoszeniu potraw do innych pomieszczeń. Jednocześnie drzwi nie mogą ograniczać dostępu do szafek, szuflad czy sprzętów kuchennych. Dlatego też dobrą alternatywą dla klasycznych drzwi uchylnych – zwłaszcza w niewielkich pomieszczeniach – będą drzwi harmonijkowe (składane) lub przesuwne (na szynie lub chowane w ścianie).

Szeroki wybór drzwi, nie tylko do kuchni, znajdziesz a ofercie DDD.

 

 


Artykuł Nadesłany

 
Treść dodana poprzez formularz