Piękna, słoneczna pogoda sprzyja wycieczkom i krótkim wypadom za miasto. Pobyt na kempingu, czy pod namiotem wymaga odpowiedniego przygotowania. Większość kempingów i pól namiotowych posiada dostęp do prądu. Dlatego warto ze sobą zabrać zestaw talerzy, kubków i sztućców, kuchenkę elektryczną i termos. Przygody, spędzanie czasu na świeżym powietrzu wzmaga apetyt.
Gotowanie pod chmurką
Gotowanie na kempingu to czysta przyjemność. Wybierając kuchenkę elektryczną na kemping, trzeba zastanowić się na ilu osób będziemy przygotowywać jedzenie i co chcemy gotować- szczególnie polecane są kuchenki elektryczne dwupalnikowe, na których można ugotować dwa dania. To bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ pozwala zaoszczędzić czas, który można przeznaczyć na realizację innych wyjazdowych planów i szybciej podać posiłek. Na kuchence elektrycznej można podgrzać ugotowane wcześniej danie. Kuchenki posiadają różny sposób zasilania. Najchętniej kupowane są kuchenki gazowe lub elektryczne. Wybierając się na przygotowany kemping, możemy mieć pewność dostępu do prądu. Jeżeli wolimy odpoczynek z dala od zorganizowanej turystyki, to dobrym pomysłem będzie zabranie kuchenki gazowej lub butli gazowej. Butla gazowa o wadze 2 kg (pojemności 5 litrów) powinna starczyć dla 2-4 osób na dwutygodniowy wyjazd. Kuchenki różnią się rozmiarem i wagą. Nadają się także do codziennego wykorzystania domowego- zwłaszcza do kawalerek z niewielką kuchnią, w której nie ma miejsca na dużą, tradycyjną kuchnię gazową lub indukcyjną. Przydają się także jako kuchenka zapasowa, kiedy planowane jest większe gotowanie, np.: przed przyjęciem lub świętami.
Ciepłe jedzenie na wycieczce lub w pracy
Podczas wędrówki, plażowania, zwiedzania, czy nawet w pracy, chcemy zjeść ciepły posiłek. Nie zawsze w pobliżu jest restauracja lub bar. Nie wszystkie firmy wyposażają budynki firmowe w kuchnię, czy stołówkę. W takich sytuacjach sprawdzi się termos obiadowy trzykomorowy, który utrzymuje ciepło posiłku do trzech do czterech godzin. Kupowanie produktów na wynos w jednorazowych styropianowych pojemnikach dalekie jest od idei ekologii w codziennym życiu. Używając termosu obiadowego trzykomorowego nie tylko mamy ciepły posiłek, przygotowany według swojego smaku, ale także zmniejszamy ilość wytwarzanych śmieci. Termosu można używać przez wiele lat. W przeciwieństwie do naczyń jednorazowych jest to ładny przedmiot. Wnętrze termosu wykonane jest ze stali nierdzewnej, która nie reaguje z żywnością, co oznacza, że nie wpływa na smak, zapach i wygląd posiłku. Na zewnątrz zastosowano polipropylen – trwałe i odporne tworzywo, pozbawione toksycznego bisphenolu. Pojemnik jest bezpieczny dla zdrowia. Termos ten ma trzy komory. W najnowocześniejszych modelach górna komora jest wodoodporna i posiada odpowietrznik. Praktyczny uchwyt ułatwia przenoszenie pojemnika. Pastelowe kolory są miłe dla oczu, wyglądają elegancko. Niektórzy użytkownicy twierdzą, że pastelowa kolorystyka termosów obiadowych trzykolorowych, poprawia samopoczucie.
Piknikowa zastawa obiadowa talerz, miseczka, kubek
Papierowe tacki, czy jednorazowe plastikowe talerzyki i widelce, to powiększanie problemu śmieciowego. Można zabrać zdekompletowane talerze przeznaczone specjalnie na wycieczki lub zaopatrzyć się w zestaw plastikowych talerzy, miseczek i kubków wielorazowego użytku. Dobrym pomysłem jest kupienie talerzy na sztuki, np.: w różnych wzorach i kolorach dobranych do gustu każdego domownika. Sprawdzą się one na wycieczce, w ogrodzie i w domu. Kupowanie talerzy na sztuki to dobry pomysł, zwłaszcza jeżeli potrzebna jest większa ilość, niż oferuje standardowy komplet obiadowy.
Domowe posiłki podczas wycieczki są znacznie smaczniejsze od fast-foodów, czy drożdżówek. Kuchenki, termosy, plastikowe zestawy talerzy i sztućców zapewnią wygodę w przygotowaniu i spożywaniu posiłków w każdym miejscu. Żywienie we własnym zakresie ma niebagatelną zaletę – jemy to, co lubimy, przyprawione według indywidualnego smaku. Człowiek jest niezależny od jadłospisu punktu gastronomicznego.