Opublikowany 20 sierpnia 2015 autor Artykuł Nadesłany w Wiedza budowlana
 
 

Pożar sadzy – co to jest?




W okresie jesienno-zimowym, czyli w pełni sezonu grzewczego, często dochodzi do pożaru sadzy. Jest to bardzo groźne zjawisko, które stwarza bezpośrednie zagrożenie zarówno dla domowników, jak i całego budynku. Na temat tego groźnego zjawiska rozmawiamy z doradcą technicznym firmy Perfect Systemy Kominowe.

Co właściwie oznacza termin „pożar sadzy”?

Pożar sadzy to nic innego jak zapalenie się nagromadzonych wewnątrz przewodu kominowego pozostałości po pracy pieca lub kotła, czyli właśnie sadzy. Powstaje ona w wyniku niepełnego spalania się różnych materiałów, które nie są do tego przeznaczone m.in.; mokrego drewna, śmieci i innych odpadów komunalnych.

Kiedy najczęściej dochodzi do zapalenia sadzy?

Najczęściej zjawisko to możemy zaobserwować zimą, gdy urządzenia grzewcze pracują wiele godzin bez nadzoru, aby utrzymać ciepło w domach. Bezpośrednią przyczyną pożaru jest zaniedbanie właścicieli i zarządcy budynków w kwestii regularnego czyszczenia przewodów kominowych oraz niewłaściwa eksploatacja urządzeń grzewczych polegająca na wrzucaniu do pieca materiałów, które nie są do tego przeznaczone.

Jak rozpoznać, że doszło do zapalenia sadzy?

Zapaleniu się sadzy w kominie towarzyszy bardzo głośny szum spowodowany gwałtownym spalaniem. Paląca się w wysokich temperaturach sadza może spowodować pęknięcia i nieszczelności w przewodzie kominowym. Wysoka temperatura lub ogień wydobywający się z szczelin komina może doprowadzić do zapalenia się materiałów otaczających przewód kominowy. Przez pęknięcia do pomieszczeń mieszkalnych może dostać się również dym oraz dwutlenek węgla.

Jak działać w przypadku pożaru sadzy?

Przede wszystkim zaczynamy od wezwania straży pożarnej i wygaszenia paleniska. Pamiętajmy o zamknięciu dopływu powietrza do pieca zarówno od dołu jak i od góry. Dozorujmy na całej długości przewód kominowy czy nie występują pęknięcia.  Nie zalewamy komina wodą – para wodna może doprowadzić do popękania przewodu, a nawet jego rozerwania. Czekamy w bezpiecznym miejscu na przybycie straży.

Konsekwencje pożaru sadzy?

Konsekwencje mogą być bardzo tragiczne w skutkach. Przy uszkodzeniu komina może dojść nawet do rozprzestrzenienia się ognia na cały budynek. Pęknięty komin stwarza także niebezpieczeństwo zaczadzenia mieszkańców budynku. Możemy stracić nie tylko cały nasz majątek, ale przede wszystkim zdrowie a nawet życie…

Systemy kominowe a pożar sadzy?

Systemy kominowe deklarowane przez producentów (np. Firma Perfect systemy kominowe), jako odporne na pożar sadzy, przechodzą niezbędne badania laboratoryjne. Próby takie polegają na tym, że złożony kompletny komin jest poddawany nagrzewaniu do temperatury 1000°C; przez co najmniej 30 min. W tej temperaturze sprawdzana jest ogniowa odporność termiczna. Dodatkowo kontrolowana jest szczelność kominów, odporność termiczna izolacji, odkształcenia termiczne elementów, a także temperatura wokół komina. Wszystkie parametry muszą być zgodne z normami, które obowiązują w Polsce. Tylko kominy, które pozytywnie przejdą badania są dopuszczane do sprzedaży.




Trzeba jednak pamiętać, że informacja określająca komin, jako “odporny na pożar sadzy”, nie oznacza jego niezniszczalności, tylko fakt, że w określonej temperaturze oraz w określonym czasie, komin zachowa swoją wytrzymałość, nie doprowadzając do rozprzestrzenienia pożaru.

Czy komin po pożarze nadaje się dalej do użycia?

Komin po pożarze sadzy musi być każdorazowo poddany fachowej ekspertyzie. Tutaj najbardziej kompetentną osobą będzie na pewno wykwalifikowany mistrz kominiarstwa, który oceni stan komina i wystawi jednoznaczną opinię dotyczącą dalszego użytkowania.

Perfect jest nowoczesnym producentem systemów kominowych. Do produkcji kominów systemowych Perfect używa się najlepszych, perfekcyjnie dopasowanych półproduktów gwarantujących najwyższy poziom bezpieczeństwa oraz długoletnie bezproblemowe użytkowanie.

Kominy systemowe Perfect posiadają najwyższą klasę jakości i bezpieczeństwa, potwierdzoną certyfikatami renomowanych, europejskich jednostek certyfikujących.













Artykuł Nadesłany

 
Treść dodana poprzez formularz