Opublikowany 8 listopada 2015 autor Joanna KumpińKowalska w Wiedza budowlana
 
 

Jak czytać oznaczenia na płytkach ceramicznych cz. 2



Świadomy zakup płytek ceramicznych daleko wykracza poza wybór ich rozmiaru, koloru czy faktury. Choć wszystkie te parametry są niewątpliwie ważne z punktu widzenia estetyki wnętrza, aspekt użyteczności płytek to również ważna sprawa. Informacje zawarte w pierwszej części artykułu warto zatem uzupełnić o wiedzę na temat nasiąkliwości i antypoślizgowości.

NASIĄKLIWOŚĆ

Nasiąkliwość wodna płytek informuje o tym, w jakim pomieszczeniu, jakie płytki sprawdzą się najlepiej. Wraz ze wzrostem gęstości struktury spada nasiąkliwość płytek. Im mniejsza, tym płytki bardziej wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i działanie mrozu. Kategorię tę dzielimy na 3 grupy.

1

– to grupa, której płytki wykazują nasiąkliwość poniżej 3%. Płytki takie nadają się do położenia na ścianach i podłogach, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków, w dodatnich i ujemnych temperaturach

2

– to płytki o średniej nasiąkliwości pomiędzy 3, a 10% przeznaczone do wykładania ścian i podłóg w pomieszczeniach sanitarnych. Jeżeli producent oznaczył je jako mrozoodporne, można je układać na zewnątrz budynku

3

– płytki o nasiąkliwości powyżej 10%, to płytki, które ze względu na wrażliwość mechaniczną nie nadają się do układania ani na podłogach, ani na zewnątrz budynków. Można je kłaść na ścianach wewnątrz budynków

na co zwrócić uwagę kupując płytki ceramiczne

nasiąkliwość płytek ceramicznych

ANTYPOŚLIZGOWOŚĆ

Zgodnie z oznaczeniami producentów, antypoślizgowość płytek przeznaczonych do użytkowania we wnętrzach i w obuwiu, sygnowana jest literką “R”. Ta ważna cecha płytek informuje o tym, w jakim stopniu materiał, z którego zostały wykonane płytki jest śliski, a co za tym idzie, mniej lub bardziej bezpieczny w użytkowaniu.

R9 o kącie poślizgu 6-10° – nadają się do wykładania schodów, wejść, korytarzy
R10 o kącie poślizgu 10-19° – nadają się do wykładania pomieszczeń o przeznaczeniu magazynowym, sanitarnym, socjalnym, a także kuchni
R11 o kącie poślizgu 19-27° – nadają się do wykładania pomieszczeń o przeznaczeniu magazynowym, a także kuchni, pralni, warsztatów samochodowych, czy miejsc produkcji żywności
R12 o kącie poślizgu 27-35° – nadają się do wykładania kuchni, chłodni, miejsc produkcji żywności, np. mleczarni

R13 o kącie poślizgu powyżej 35° – nadają się do wykładania podłóg w rzeźniach, kręgielniach, miejscach produkcji żywności

właściwości płytek na podłogi i ściany

Klasa ścieralności, nasiąkliwość i antypoślizgowość to ważne parametry płytek. Ich znajomość zdecydowanie ułatwi podjęcie decyzji i zakup płytek, które nie tylko wizualnie spełnią oczekiwania użytkowników, ale sprawdzą się w codziennej eksploatacji.

przeczytaj część 1

źródło zdjęć: ceramika-arte.pl, e-budujemy.pl, westybul.pl, kobietawielepiej.pl


Joanna KumpińKowalska

 
Redakcja