Słodkie, czerwone maliny to owoce, po które chętnie sięgają dorośli i dzieci. Maliny wywołują całkiem przyjemne skojarzenia z wakacjami, deserami, z lasem lub ogrodem. Maliny, ze względu na swój wręcz niebiański smak, cieszą się niesłabnącą popularnością w kuchni i domowym lecznictwie. Doceniają je profesjonalni kucharze, jak i smakosze owoców Krzewy malin są często uprawiane w domowych ogrodach. Wiele osób rozpoczynających przygodę z uprawą malin zadaje sobie pytanie: co zrobić, aby maliny obficie rosły, upiększając ogród cudowną czerwienią owoców?
Uprawa malin -krótka historia
Uprawa malin wymaga wysiłku i poświęcenia im czasu, ale gatunek odwdzięcza się wysokim plonem, co bardzo cieszy wszystkich miłośników tych słodkich owoców. Malina właściwa rośnie dziko niemal w całej Europie (oprócz Portugalii i Islandii) oraz na znacznej części Azji. W Polsce jest to gatunek bardzo pospolity. Wiele osób nieraz zrywało w lesie maliny. To wręcz owoc związany z tradycją, ludową medycyną i obecny na kartach polskiej literatury. Maliny uprawia się w wielu regionach świata. Pierwsze wzmianki o malinach datuje się na około 300 r. p.n.e. Uprawy malin znane były już w średniowieczu z przyklasztornych ogrodów. Odmiany hodowlane odkryto w końcu XVIII wieku.
Maliny- talerz zdrowia
Jedzenie malin poprawia stan zdrowia, ponieważ zawierają one znaczne ilości kwasów organicznych (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe czy lotne związki zapachowe. Są także znakomitym źródłem tak potrzebnych dla organizmu witamin, jak: C, E, B1, B2, B6 oraz wielu innych substancji mineralnych (potas, magnez, wapń, żelazo). W 100g malin znajdują się 52 kcal. Owoce zawierają 1,2g białka, 0,65g tłuszczu, 11,9g węglowodanów (w tym 4,4g cukrów prostych) oraz 6,5g błonnika. Jak widać sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki, a co najważniejsze pomagają walczyć z przeziębieniem. Latem dobrze jest zrobić zapas soku z malin, dżemów lub zamrozić owoce.
Wysokie krzewy
Wszystkie odmiany malin wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem oraz mają dobrą trwałością pozbiorczą. Osiągają nawet do 2,5 wysokości. W zależności od odmiany kwitną od maja do sierpnia.
Stanowisko do uprawy malin
Maliny najlepiej rosną na dobrze nasłonecznionym. Choć niektóre odmiany wyrastają także w półcieniu lub przejściowym zacienieniu. Takie miejsce sadzenia zwiększa ich odporność na choroby i niemal gwarantuje zadowalające plony. Lokalizacja krzewów powinna być zaciszna i osłonięta od wiatru. Większość odmian jest mrozoodporna i może być uprawiana w chłodniejszych regionach naszego kraju.
Uprawa malin – gleba
\Krzewy nie mają dużych wymagań glebowych. Polecane są podłoża żyzne, próchnicze, średnio wilgotne o lekko kwaśnym odczynie (ph 5,5-6,5). Problematyczne jest sadzenie malin na glebach piaszczystych, suchych lub okresowo zalewanych, które mogą powodować gnicie roślin. Na ubogich glebach, przed sadzeniem zaleca się dodawanie kompostu lub nawozu wieloskładnikowego. Korzyścią z ulepszenia gleby jest szybsze przyjęcie się krzewów i ich lepszy wzrost.
Podlewanie malin
Maliny i woda to zgrany duet. Omawiane krzewy mają ogromne zapotrzebowanie na wodę. Jedną z najistotniejszych reguł w uprawie malin jest ich regularne podlewanie. Największe zapotrzebowanie na wodę przypada między kwitnieniem a początkiem dojrzewania owoców. W tym okresie krzewy muszą być zawsze podlane. Jeżeli nie otrzymają optymalnej ilości wody, to słabo owocują.
Nawożenie malin
To bardzo istotna czynność w uprawie malin. Nawożenie przeprowadza się jesienią, aby zwiększyć odporność roślin i dać szansę na dorodne plany w następnym roku. Najlepiej użyć do tego nawozów bogatych w fosfor i potas. Z kolei wiosną należy nawozić krzewy nawozami azotowymi w trzech dawkach, po jednej w marcu, kwietniu oraz maju.
Konieczne jest obserwowanie malin pod względem występowania na krzewach szkodników: mszyc i przędziorków (zwłaszcza na liściach). Wtedy tylko szybki ratunek może ocalić roślinę.