Drewno to najpopularniejszy i najbardziej ceniony surowiec do produkcji mebli. Drewniane meble prezentują się okazale i są ponadczasowe. W zasadzie nigdy nie wychodzą z mody, choć zmienia się wzornictwo. Meble z drewno wnoszą do domu naturalne ciepło i przyjemny mikroklimat. Wiele osób mówi o ich pozytywnym wpływie na psychikę – w otoczeniu takich mebli można naprawdę odpocząć. Jakość mebli zależy od kilku czynników – od rodzaju drewna i jego stanu do warunków przechowywania. Wady surowca drzewnego również przesądzają o jakości wyborów.
Czynniki wpływające na jakość drzewna
Każde drewno ma swoją historię, na którą składają się warunki, w jakich rosło, np; narażenie na wysokie i niskie temperatury, działanie silnych wiatrów, szkodniki oraz działanie człowieka. Istotny wpływ na jakość drewna mają też wilgotność i skład gleby, na której rosło drzewo, zagęszczenie drzewostanu oraz jego skład. Wady surowca drzewnego mogą pojawić się pod wpływem czynników naturalnych.
Wady surowca drzewnego -rodzaje
Drewno jest cenione, przez wielu uważane za naturalną doskonałość. Jest w nim wiele indywidualizmu: kolor, przebieg słojów i ich rozmieszczenie, rozłożenie sęków, pęknięcia, ślady po aktywności szkodników i chorób, zmiany powstałe na skutek pożarów i uszkodzeń mechanicznych – wszystko to cechy nabyte w trakcie wzrostu i składają się na ostateczny wygląd drewna oraz jego wartość jako materiału stolarskiego czy ciesielskiego. Każda zmiana w drewnie jest zapisem fragmentu historii wzrostu drzewa i jego zmagania z czynnikami środowiskowymi. Dlatego w przypadku produktów z drewna, nie można powiedzieć o tym, że nawet meble z jednej serii są takie same. Wady surowca drzewnego dzielą się na dwa rodzaje wtórne i pierwotne.
Pierwotne wady surowca drzewnego
Są to wady powstałe w trakcie wzrostu drzewa, w tym między innymi zgrubienia, krzywizny w przebiegu pnia, pęknięcia, ślady aktywności szkodników, wielordzeniowość, zakorki, zbieżystość czy nadmierna sękatość. Mają swój urok w gotowym produkcie i sprawiają, że każdy kawałek jest inny, jedyny w swoim rodzaju. Powyższe wady są dyskwalifikujące w przypadku drewna konstrukcyjnego, bo mają osłabioną odporność mechaniczną. Wykorzystanie takiego surowca drzewnego w przypadku produkcji mebli korzystnie wpływa na estetykę gotowych wyrobów.
Wtórne wady surowca drzewnego
Do wtórnych wad surowca drzewnego zalicza się wszystkie niedociągnięcia powstałe z powodu niewłaściwego obróbki lub przechowywania, np.: grzyby, pleśnie, pęknięcia i mikropęknięcia.
Sinizy i czeczota
Sinizny drewna dotyczy ona głównie drewna iglastego. Jest to zmiana zabarwienia spowodowana rozwojem grzybów. Nie dyskwalifikuje ona parametrów mechanicznych drewna, ale obniża jego walory estetyczne. Omawiana wada surowca drzewnego oznacza, że może być ono z powodzeniem używane w celach konstrukcyjnych. Nie nadaje się do wykonania frontów i blatów mebli, jeżeli mają być pomalowane lakierem bezbarwnym, bejcami lub olejami. Ciekawym przykładem surowca, który powstaje dzięki poważnej chorobie drzew, jest czeczota, czyli fornir. Wytwarza się go ze zmian chorobowych (narośli i zmian rakowych) oraz zbliznowaceń powstających po mechanicznych uszkodzeniach pnia drzewa. Czeczota pojawia się na różnych gatunkach drzew, w tym między innymi na brzozach, topolach, jaworach, klonach i dębach. Fornir jest poszukiwanym surowcem do wykończenia frontów i blatów meblowych, a także mebli jachtowych czy desek rozdzielczych w drogich modelach samochodów.
Cechami dobrej jakości surowca drzewnego są: niewielka liczba sęków, prosty przebieg słojów, brak przebarwień i głębokich uszkodzeń mechanicznych. Harmonijne ułożenie słojów zwiększa stabilność wymiarową gotowych wyrobów. Dlatego meble z drewna warto kupować u renomowanych producentów dbających o jakość przedmiotu na wszystkich etapach produkcji.