Chociaż do otwarcia sezonu grillowego zostało jeszcze kilka tygodni warto już teraz rozejrzeć się za odpowiednim sprzętem. W ostatnich latach na popularności dużo zyskały grille gazowe. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się ich zaletom i parametrom technicznym. Zaczynajmy!
Ostatnia część naszego wpisu tak jak zapowiadałem poświęcona jest parametrom technicznym grillów gazowych. Sprawdźmy zatem na co zwracać uwagę podczas ich zakupu.
Kluczowe aspekty podczas zakupu grilla gazowego to: liczba osób dla których będziemy przygotowywali potrawy, materiał z którego wykonano urządzenie, wymiary piekarnika, rodzaj rusztu i liczba palników, aromatyzery, a także szafka i ilość opcjonalnych uchwytów. Dla singli i niewielkich rodzin wystarczy zakup prostego modelu wyposażony w jeden ruszt. Jeżeli jednak nasza rodzina jest bardzo liczna lub spodziewamy się zlotu znajomych z pracy, wówczas lepszym rozwiązaniem jest grill wyposażony w drugi ruszt, a także w opcjonalne elementy takie jak rożen czy piekarnik. Co do obudowy urządzenia musi być ona odporna na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne. Dobre rozwiązanie to stal nierdzewna. Z tego samego materiału powinny być też wykonane palniki grilla, co pozwoli na uzyskanie pełni komfortu i bezpieczeństwa użycia gazu. Dla równomiernego grillowania potraw najlepsze będzie wykorzystanie urządzeń wyposażonych w 3 palniki. Ruszt również może być wykonany ze stali nierdzewnej, jednak zdecydowanie lepiej sprawdzi sie w tym wypadku żeliwo, które będzie lepiej trzymać ciepło. W przypadku czyszczenia lepszym rozwiązaniem będzie stal nierdzewna. Ruszt powinien być skonstruowany w taki sposób, aby był ciężki i miał małe odstępy pomiędzy żeberkami. Pozwoli to na dłuższe utrzymywanie ciepła oraz zapobiegnie spadaniu potraw podczas grillowania.
Czym są wspomniane przeze mnie aromatyzery? Są to pofałdowane blaszki ulokowane między palnikami i rusztem decydujące o smaku i zapachu potraw. Im jest ich więcej tym nasze dania są bardziej wyraziste w smaku. Ich dodatkowym zadaniem jest równomierne rozprowadzanie ciepła po ruszcie oraz zabezpieczanie palników przed erozją powstałą na wskutek ociekania na nie tłuszczu. Jeśli chodzi o aspekty praktyczne grill gazowy powinien posiadać tak pojemną szafkę, aby zmieściła się w niej butla gazowa. Co do uchwytów, warto szukać urządzenia na kółkach lub wyposażonego w rączki ułatwiające przenoszenie. Mile widziane są również wszelkie tacki i przystawki umożliwiające przechowywanie szczypiec, sztućców czy gotowych dań.
W przypadku funkcji dodatkowych grillów gazowych warto wyróżnić system równomiernego nagrzewania rusztu PTS, boczny palnik do sosów do mięs, termometr w pokrywie (pozwalający na monitoring temperatury bez jej otwierania), system odprowadzania tłuszczu czy lampa pomocna przy grillowaniu o zmroku. Jeśli chodzi o moc urządzeń na rynku dostępne są produkty o łącznej mocy palników w przedziale od 7,8 od 10,5 kW. Daje to możliwość szybkiego przygotowywania dań cieszących podniebienie wszystkich gości. Do precyzyjnej kontroli temperatury i dostatecznego dopieczenia mięs wystarczy zakres regulacji do 180 stopni Celsjusza.
Największą popularnością cieszą się grille gazowe marki Campingaz i Landmann. Zachowują one w idealnych proporcjach stosunek jakości do ceny. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest model Landmann ATRACTO 2,1 z lawą wulkaniczną i całą masą użytecznych funkcji w cenie 799 złotych. Alternatywne rozwiązanie to model marki Campingaz Classic L Seria 2 w cenie 999 złotych z wbudowanym termometrem i masą półek i wieszaków. Wymienione propozycje to średnia klasa cenowa, w której każdy znajdzie dla siebie odpowiedni model. Dla bardziej wymagających użytkowników polecam grille marki Weber, jednak w ich przypadku należy liczyć się z dużo wyższą ceną – nawet kilku tysięcy za urządzenie. Dla mniej zamożnych osób sieci marketów także przygotowały swoje propozycje. Sprzęty no-name jak pokazuje przykład naszych recenzji nierzadko nie odbiegają jakością od sprzętów renomowanych marek. W tym wypadku półka cenowa to przedział 300-500 złotych.