Solidny blat w kuchni to podstawa, aby przygotowywanie posiłków sprawiało przyjemność każdej gospodyni domowej. Odpowiedni blat kuchenny trzeba jednak dobrać do wybranego przez nas typu mebli.
Jak sobie z tym poradzić?
Na rynku funkcjonuje wiele rodzajów blatów kuchennych. Te najpopularniejsze wykonane są z marmurowych płyt. Ich główną zaletą jest wysoka wytrzymałość oraz stabilność konstrukcyjna.
Do mebli sosnowych w jasnym odcieniu najodpowiedniejsze będą blaty marmurowe o barwie kości słoniowej. Struktura przeplatana delikatnymi, szarymi refleksami sprawdzi się w jasnych nasłonecznionych wnętrzach.
Niektórzy lubią kuchnie o nieco bardziej wysublimowanym charakterze. W tych wnętrzach na tle białych ścian dominują zazwyczaj czarne, błyszczące meble. Do takich mebli kuchennych polecamy blaty marmurowe z marmuru czarnego.
Jest on niezwykle ekskluzywnym materiałem. Jego połysk nadaje stylu w każdym wnętrzu. Blaty kuchenne wykonane z marmuru warto instalować zamiast blatów tradycyjnych, drewnianych.
Drewniane blaty kuchenne szybko się niszczą i po pewnym czasie trudno usuwać z nich wszelkiego rodzaju odbarwienia. Widać na nich po pewnym czasie także ślady pracy noża i innych przyrządów.
Blaty marmurowe traktować można właściwie jak deski do krojenia. Są niezniszczalne, ale także łatwe w sprzątaniu i czyszczeniu. Do wyczyszczenia marmurowego blatu kuchennego wystarczy jedynie wilgotna szmatka.
Przenośne blaty kuchenne z powodzeniem mogą służyć także jako tace na szwedzkich stołach, kiedy na party do domu zapraszamy przyjaciół i znajomych.
Jeżeli już stać nas na blat kamienny to lepiej założyć granitowy. Marmur pod wpływem np.oleju, masła mózę się przebarwić dobrze go zaimpregnować. Najlepsze blaty kamienne to blaty granitowe. Można je w zasadzie zamontować i korzystać jak nam się podoba. Stawiać gorące naczynia, rozbijać schabowe, kroić na nich bez deski tylko ich ceny zaczynają się od około 800zł za metr +ewentualna obróbka