Płyta indukcyjna stała się najlepszą alternatywą dla tradycyjnych płyt gazowych. Coraz częściej można spotkać ją w gospodarstwach domowych, a jej zwolennicy często uznają jej wyższość nad pozostałymi płytami do gotowania. Czy warto zdecydować się na płytę indukcyjną? Komu z pewnością przyda się takie rozwiązanie?
Płyta indukcyjna – dla kogo?
Płyty indukcyjne są powszechnie stosowane w mieszkaniach, w których nie ma instalacji gazowych, a zatem korzystanie z płyty gazowej jest utrudnione. Jedynym wyjściem byłoby bowiem ustawienie dużej butli z gazem, co mogłoby być problematyczne – konieczne byłoby jej regularne uzupełnianie, a wiele osób także wskazuje na niskie bezpieczeństwo takiego rozwiązania. Lukę w takich sytuacjach wypełniały dotychczas płyty elektryczne, które jednak nie były przesadnie energooszczędne, a i korzystanie z nich nie należało do komfortowych. Pierwszym poważnym konkurentem okazała się być płyta indukcyjna i to właśnie ona najczęściej gości w mieszkaniach bez instalacji gazowych, ale nie tylko – coraz więcej osób decyduje się na indukcję nawet wtedy, gdy mieliby możliwość podłączenia tradycyjnej płyty. Z czego to wynika?
Płyta indukcyjna – zalety
Oto najważniejsze zalety płyty indukcyjnej:
-
bezpieczeństwo – płyta indukcyjna się nie nagrzewa, a zatem korzystając z niej, minimalizujesz ryzyko oparzenia się w czasie gotowania. Dodatkowo nie wymaga podłączenia do instalacji gazowej, redukując związane z jej używaniem zagrożenia,
-
oszczędność – korzystanie z płyty indukcyjnej nie generuje wysokich kosztów eksploatacji. Ponadto oszczędzasz także czas, ponieważ gotowanie na płycie indukcyjnej jest dużo krótsze, niż na tradycyjnych płytach grzewczych,
-
łatwe czyszczenie – płyta indukcyjna jest całkowicie płaska, a zatem nie posiada zakamarków, w których mogłyby się gromadzić zabrudzenia. Jej wymycie zajmuje jedynie chwilę i wymaga po prostu dokładnego przetarcia całej płaszczyzny zaraz po użyciu,
-
efektowność – nie da się ukryć również, że płyty indukcyjne przystają do nowoczesnego designu tak popularnego we współczesnych kuchniach. Minimalistyczna, najczęściej czarna płyta prezentuje się po prostu pięknie!
Wady płyty indukcyjnej
Płyta indukcyjna nie jest jednak bez wad:
-
specjalne garnki – aby korzystać z płyty indukcyjnej, będziesz potrzebował specjalnych garnków. Powinny być wykonane ze stali ferromagnetycznej lub należy dokupić do starych garnków specjalne podkładki, które zamienią je w odpowiednie do współpracy z indukcją. Pamiętaj, że potrzebne będą Ci nie tylko garnki, ale i czajnik – sprawdź, jakie są wady i zalety czajnika na indukcję: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-czajnik-na-plyte-indukcyjna-wady-i-zalety.bhtml,
-
początkowe koszty – sama płyta indukcyjna, jak i niezbędne do niej garnki, mogą sporo kosztować,
-
pole magnetyczne – choć samo w sobie pole magnetyczne nie jest niebezpieczne dla organizmu człowieka w przypadku indukcji, nie powinno się kłaść koło płyty kart kredytowych, które mogłyby się rozładować. Odradza się także korzystanie z płyty indukcyjnej osobom z rozrusznikami serca.