0
Opublikowany 4 stycznia 2019 autor Art Branżowy w wyposażenie
 
 

Indukcja – kiedy się na nią zdecydować?

indukcja-kiedy-sie-na-nia-zdecydowac
indukcja-kiedy-sie-na-nia-zdecydowac

Płyta indukcyjna stała się najlepszą alternatywą dla tradycyjnych płyt gazowych. Coraz częściej można spotkać ją w gospodarstwach domowych, a jej zwolennicy często uznają jej wyższość nad pozostałymi płytami do gotowania. Czy warto zdecydować się na płytę indukcyjną? Komu z pewnością przyda się takie rozwiązanie?

Płyta indukcyjna – dla kogo?

Płyty indukcyjne są powszechnie stosowane w mieszkaniach, w których nie ma instalacji gazowych, a zatem korzystanie z płyty gazowej jest utrudnione. Jedynym wyjściem byłoby bowiem ustawienie dużej butli z gazem, co mogłoby być problematyczne – konieczne byłoby jej regularne uzupełnianie, a wiele osób także wskazuje na niskie bezpieczeństwo takiego rozwiązania. Lukę w takich sytuacjach wypełniały dotychczas płyty elektryczne, które jednak nie były przesadnie energooszczędne, a i korzystanie z nich nie należało do komfortowych. Pierwszym poważnym konkurentem okazała się być płyta indukcyjna i to właśnie ona najczęściej gości w mieszkaniach bez instalacji gazowych, ale nie tylko – coraz więcej osób decyduje się na indukcję nawet wtedy, gdy mieliby możliwość podłączenia tradycyjnej płyty. Z czego to wynika?

płyta indukcyjna

Płyta indukcyjna – zalety

Oto najważniejsze zalety płyty indukcyjnej:

  • bezpieczeństwo – płyta indukcyjna się nie nagrzewa, a zatem korzystając z niej, minimalizujesz ryzyko oparzenia się w czasie gotowania. Dodatkowo nie wymaga podłączenia do instalacji gazowej, redukując związane z jej używaniem zagrożenia,

  • oszczędność – korzystanie z płyty indukcyjnej nie generuje wysokich kosztów eksploatacji. Ponadto oszczędzasz także czas, ponieważ gotowanie na płycie indukcyjnej jest dużo krótsze, niż na tradycyjnych płytach grzewczych,

  • łatwe czyszczenie – płyta indukcyjna jest całkowicie płaska, a zatem nie posiada zakamarków, w których mogłyby się gromadzić zabrudzenia. Jej wymycie zajmuje jedynie chwilę i wymaga po prostu dokładnego przetarcia całej płaszczyzny zaraz po użyciu,

  • efektowność – nie da się ukryć również, że płyty indukcyjne przystają do nowoczesnego designu tak popularnego we współczesnych kuchniach. Minimalistyczna, najczęściej czarna płyta prezentuje się po prostu pięknie!

jaka-płyta-indukcyjna

 

Wady płyty indukcyjnej

Płyta indukcyjna nie jest jednak bez wad:

  • specjalne garnki – aby korzystać z płyty indukcyjnej, będziesz potrzebował specjalnych garnków. Powinny być wykonane ze stali ferromagnetycznej lub należy dokupić do starych garnków specjalne podkładki, które zamienią je w odpowiednie do współpracy z indukcją. Pamiętaj, że potrzebne będą Ci nie tylko garnki, ale i czajnik – sprawdź, jakie są wady i zalety czajnika na indukcję: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-czajnik-na-plyte-indukcyjna-wady-i-zalety.bhtml,

  • początkowe koszty – sama płyta indukcyjna, jak i niezbędne do niej garnki, mogą sporo kosztować,

  • pole magnetyczne – choć samo w sobie pole magnetyczne nie jest niebezpieczne dla organizmu człowieka w przypadku indukcji, nie powinno się kłaść koło płyty kart kredytowych, które mogłyby się rozładować. Odradza się także korzystanie z płyty indukcyjnej osobom z rozrusznikami serca.


Art Branżowy

 
Artykuły branżowe