Okap to urządzenie niezbędne w każdej kuchni. Pochłania wilgoć i nieprzyjemne zapachy, które powstają podczas gotowania i smażenia. Jest ich duży wybór, dlatego wyjaśniamy, jakie są ich rodzaje, a także – na jaki najlepiej się zdecydować, w zależności od tego, jaką posiada się kuchni
Rodzaje okapów kuchennych
Możemy wyróżnić kilka rodzajów okapów, które charakteryzują się zupełnie innym usytuowaniem: przyścienny, podszafkowy, teleskopowy i wyspowy. W sklepach internetowych i stacjonarnych znajdziemy duży wybór każdego rodzaju okapu, dla szybkiego rozeznania się w tym co oferują producenci warto zajrzeć na www.homebook.pl/produkty/okapy. Pamiętajmy jednak, że nie każdy okap będzie dobry do każdej kuchni. Poniżej przedstawiamy charakterystykę każdego z nich.
Do jakiej kuchni kominowy okap przyścienny?
Tradycyjne kominowe okapy przyścienne montuje się bezpośrednio do ściany. To w zasadzie najprostsze i najbardziej klasyczne tego rodzaju sprzęty. Charakteryzują się długim kominem, który podłączony jest do otworu wentylacyjnego. To on maskuje rurę odprowadzającą zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego.Okap kominowy jest dość duży, przez co bardzo wydajny. Montuje się go bezpośrednio nad kuchenką, tuż przy ścianie. Wbrew pozorom takie okapy są dość tanie.
W sprzedaży są zarówno proste, geometryczne modele, o stalowym wykończeniu, które sprawdzą się w nowoczesnej kuchni, jak i bardziej ozdobne, w stylu rustykalnym, czy retro, które będą idealne do kuchni klasycznej.
Największą wadą przyściennych okapów kominowych są ich gabaryty – sprawdzą się tylko w dużych kuchniach. Ponadto wymagają podłączenia do szybu wentylacyjnego, co nie jest możliwe w każdym budownictwie.
Okapy podszafkowe do małych kuchni
Okapy podszafkowe nadają się przede wszystkim do kuchni, w których nie gotuje się zbyt często i zbyt dużo. Montuje się je pod szafką, która wisi nad kuchenką. Zajmują bardzo mało miejsca, dlatego sprawdzają się w bardzo małych kuchniach. Ich największym minusem jest bardzo niska wydajność, a największym plusem – fakt, że są niemalże niewidoczne. Taki okap będzie doskonały dla osób, które rzadko gotują, a ich kuchnia jest mikroskopijna.
Okap teleskopy/szufladowy – dla kogo?
Tak samo mało miejsca, co podszafkowy, zajmuje okap teleskopowy, zwany także szufladowym. Montuje się go w dnie szafki kuchennej, która wisi nad kuchenką. Jednakże w porównaniu do poprzednika – jest bardziej wydajny. Wszystko dzięki „szufladzie”, której wysunięcie zwiększa powierzchnię pochłaniającą, a zarazem – uruchamia urządzenie i włącza światło zamontowane w okapie. To podobnie jak podszafkowy – idealny model do niewielkiej kuchni, w której gotuje się sporadycznie.
Okap wyspowy do kuchni z wyspą
Jeśli nasza kuchnia ma wyspę, na której umieszczono kuchenkę, to konieczny jest zakup okapu zaprojektowanego właśnie do takich rozwiązań. Po prostu montuje się go do sufitu. Niestety warto pamiętać, że taki okap jest dość dużych rozmiarów, więc nie sprawdzi się w niewielkim pomieszczeniu, gdyż może je przytłoczyć.
Jak widać – wybór okapu nie jest podyktowany tylko i wyłącznie parametrami, czy ceną – na co także warto zwrócić uwagę, ale przede wszystkim miejscem, w jakim chce się go zamontować. Od tego warto zacząć poszukiwania – od dobrania go do rodzaju kuchni i umiejscowienia w niej kuchenki.