Wybór urządzeń gastronomicznych, to nie taka łatwa sprawa. Przede wszystkim każdy sprzęt gastronomiczny powinien być wysokiej jakości. Bardzo ważne jest, aby spełniał wszystkie wymagania związane z normami ustawowymi. Trzeba pamiętać, że właściwy sprzęt i odpowiednie rozmieszczenie go w kuchni, to wymóg sanepidu. Dodatkowo jest to pierwszy krok w stronę usprawnienia pracy.
Wybór urządzeń gastronomicznych, to nie taka łatwa sprawa. Przede wszystkim każdy sprzęt gastronomiczny powinien być wysokiej jakości. Bardzo ważne jest, aby spełniał wszystkie wymagania związane z normami ustawowymi. Trzeba pamiętać, że właściwy sprzęt i odpowiednie rozmieszczenie go w kuchni, to wymóg sanepidu. Dodatkowo jest to pierwszy krok w stronę usprawnienia pracy.
Na co zwracać uwagę?
Wspomniana już jakoś, jest kluczową kwestią. Sprzęty z niższej półki będą znacznie szybciej tracić swoje walory, co może wpłynąć na zwiększenie ich awaryjności. Przy zakupie urządzeń gastronomicznych zwracajmy uwagę na materiały, z których są wykonane. Kuchnia jest miejscem, w którym zachodzą ciągłe zmiany temperatur i panuje wilgoć. Dlatego też sprzęty muszą być odporne na te czynniki. Kolejną kwestią jest zachowanie właściwego rozmieszczenia. Nigdy nie powinniśmy obok siebie stawiać chłodziarki i kuchenki lub pieca. Jest to spowodowane tym, że ich celem jest zupełnie, co innego. Jedne mają podnosić temperaturę, a drugie ją obniżać. Dlatego też postawienie ich w bliskiej odległości może być dość kłopotliwe i na pewno zmniejszy ich wydajność. Jeśli nie mamy wiedzy związanej ze sposobem rozmieszczenia sprzętów, to najlepiej poszukajmy wsparcia wśród specjalistów z tejże dziedziny. Jedną z firm zajmujących się tego typu usługami jest firma Tanake.
Funkcjonalność, to podstawa
Kolejną sprawą, którą powinniśmy brać pod uwagę przy zakupie sprzętu gastronomicznego jest funkcjonalność. W tej kwestii liczy się nie tylko rozmieszczenie urządzeń, ale i prostota obsługi oraz łatwość w czyszczeniu. Istotne jest także, aby sprzęty były energooszczędne. Dzięki temu możemy zaoszczędzić na wydatkach na rachunki. Jeśli zadbamy o zachowanie funkcjonalności, to praca w kuchni będzie znacznie sprawniejsza i bardziej wydajna. Jednocześnie wzrośnie również zadowolenie klientów, którzy zamówione potrawy będę dostawać w krótszym czasie. Tak obsłużeni goście z chęcią wrócą do naszej restauracji oraz będą ją polecać rodzinie i znajomym.