Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga odpowiedniego umeblowania nie tylko sali konsumpcyjnej dla gości, ale także zaplecza kuchennego. I nie chodzi w tym wypadku o względy estetyczne, ale zdecydowanie o walory użytkowe mebli. Wbrew pozorom to właśnie od nich zależy między innymi bezpieczeństwo Twoich gości.
Odpowiadając na pytanie, jakie meble wybrać do restauracji, baru czy też innego punktu z gastronomią, zdecydowanie warto polecić meble ze stali nierdzewnej. Ich liczne atuty potwierdzają nie tylko zadowoleni użytkownicy, ale również liczne badania prowadzone właśnie w lokalach gastronomicznych.
Stal nierdzewna to najlepszy materiał na kuchenne zaplecze
Bez wątpienia miejsce, jakim jest kuchnia w restauracji bądź innym lokalu gastronomicznym, to nie tylko jego serce, ale również przestrzeń, gdzie codziennie wykonywana jest bardzo ciężka praca. To właśnie tam obrabiane są dziesiątki kilogramów jedzenia czy też odstawiane gorące naczynia. I właśnie pod kątem ogromnej intensywności użytkowania należy wybierać meble do kuchni. Doskonale sprawdzą się właśnie meble ze stali nierdzewnej – są one wysoce wytrzymałe, wytrzymują duże obciążenia, a także wykazują pełną odporność na wysokie temperatury. Nie sposób także pominąć, że są one w 100% odporne na korozję.
Pełna higiena tylko z meblami ze stali nierdzewnej
Wybierając meble na kuchenne zaplecze, musisz zdawać sobie sprawę, że ani drewno, ani płyta meblowa nie zapewnią pełnej higieny przygotowywania posiłków. Idealne doczyszczenie blatów z drewna jest wręcz niemożliwe, z kolei meble z płyty mogą fatalnie znosić dezynfekcję profesjonalnymi środkami czystości. Problem ten możesz całkowicie wyeliminować, decydując się właśnie na meble ze stali nierdzewnej. Powierzchnie z tego materiału są całkowicie pozbawione mikroporów czy też innych miejsc, w których mogłyby gromadzić się zabrudzenia. Oprócz tego możesz całkowicie bez szwanku dla kondycji mebli czyścić i dezynfekować je preparatami dedykowanymi do stali nierdzewnej.
Ogromny wybór mebli to kolejna zaleta
Meble ze stali nierdzewnej dostępne są w naprawdę wielu wariantach, które zaspokoją potrzeby absolutnie każdego lokalu gastronomicznego. Oczywiście podstawowe miejsce pracy kucharzy stanowią stoły wyposażone w duże blaty, na których wygodnie przygotowuje się posiłki. Nie da się obyć jednak bez mebli ze stali nierdzewnej przeznaczonych do przechowywania, czyli otwartych regałów oraz zamkniętych szaf. Aby Twoi pracownicy mieli wszystko pod ręką, warto wyposażyć kuchnię w restauracji w wiszące nad blatami półki ze stali nierdzewnej oraz w pełni mobilne wózki, które można bezproblemowo przemieszczać po całym zapleczu.
Jak widać, trudno wybrać lepsze wyposażenie zaplecza lokalu gastronomicznego niż to, jakim są meble ze stali nierdzewnej. Z pewnością dzięki temu zwiększy się efektywność pracy Twojego personelu, a także zadowolenie gości odwiedzających Twój lokal.