Garnki ze stali nierdzewnej
Obecnie jest to bodaj najczęściej spotykany na rynku rodzaj garnków. Materiał ten ma oczywiste atuty, które w kuchni okazują się nieodzowne. Produkty są więc odporne na korozję i łatwe do utrzymania w czystości. Ze stali nierdzewnej wykonane mogą być tradycyjne garnki, ale i rondle czy naczynia przeznaczone do gotowania mleka, szparagów i produktów na parze. Garnkom ze stali nierdzewnej niestraszne są uszkodzenia mechaniczne. Ich przeciwnicy zarzucą im jednak powolne nagrzewanie, ograniczony wybór wzorów i kolorów oraz metaliczny posmak, jaki garnki mogą nadawać żywności.
Garnki aluminiowe
Z wyglądu trudno je właściwie odróżnić od artykułów ze stali nierdzewnej. Inny jest jednak poziom przewodzenia ciepła – zdecydowanie lepszy niż w garnkach stalowych. Trzeba jednak pamiętać, że ten rodzaj naczyń nie powinien być wykorzystywany do przygotowywania kwaśnych potraw. Zachodzi wtedy bowiem ryzyko uwolnienia szkodliwych dla organizmu związków chemicznych. Garnki aluminiowe cechują się lekkością i atrakcyjnymi cenami, nie są jednak odporne na zarysowania.
Garnki żeliwne
Droższe od dwóch poprzednich rodzajów, ale i zdecydowanie bardziej wytrzymałe. Czyni to z nich inwestycję na długie lata. To artykuły, które znakomicie przewodzą ciepło i nadają się nawet do przygotowywania potraw w piekarniku. Garnki żeliwne dość długo się nagrzewają, ale i długo utrzymują później wysoką temperaturę. Ich minusem może się okazać duża waga oraz konieczność ich odpowiedniej pielęgnacji.
Garnki szklane
Rzadko spotykane na rynku, ale doceniane przez tych, którzy starają się prowadzić zdrowy tryb życia. Nie zawierają szkodliwych składników, mają właściwości antyalergiczne i antybakteryjne. Garnki ze szkła nie pochłaniają zapachów ani tłuszczów, dzięki czemu zawsze pozostają nieskazitelnie czyste. Przygotowywane w nich jedzenie zachowuje wszystkie wartości odżywcze, gdyż szkło nie ulega żadnym reakcjom chemicznym. Poza wysoką ceną ich oczywistym minusem jest ryzyko dość łatwego stłuczenia.
Garnki miedziane
Wybór dla najbardziej wymagających. Garnki miedziane najlepiej ze wszystkich wspomnianych przewodzą ciepło i doceniane są przez mistrzów kuchni na całym świecie. Projektowane są z dbałością o najdrobniejsze szczegóły, dzięki czemu nawet ich wygląd podnosi estetykę kuchni. Taki luksus ma jednak swoją cenę…