0
Opublikowany 29 listopada 2017 autor Artykuł Nadesłany w wyposażenie
 
 

Jaki blat do kuchni – z czego zrobić blat kuchenny

jaki blat do kuchni
jaki blat do kuchni

Blat jest integralną częścią kuchennych mebli. To właśnie na nim wykonujemy zdecydowaną większość wszelkich kuchennych prac, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków dla nas samych i naszych najbliższych. Dlatego ta część umeblowania powinna nie tylko efektownie się prezentować, ale również cechować się wytrzymałością i odpornością na różnego rodzaju negatywne czynniki. Ogromna różnorodność blatów dostępna na rynku nie ułatwia wyboru idealnego blatu do naszej kuchni. Jakie są najpopularniejsze, a zarazem najbardziej wytrzymałe blaty, które zniosą lata intensywnej eksploatacji? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć poniżej.

Blat drewaniany – ponadzasowa klasyka

Szlachetny materiał, jakim jest drewno, świetnie nadaje się do wyrobu blatów kuchennych. Blaty z niego wykonane są ciepłe i miłe w dotyku oraz dopasowują się do każdego wnętrza, niezależnie od jego stylistyki. Drewniane blaty będą służyły nam latami, jeżeli będziemy o nie odpowiednio dbać. Przede wszystkim powinny być one regularnie szlifowane i impregnowane specjalistycznymi lakierami posiadającymi atesty spożywcze. Niestety, blaty drewniane łatwo jest zarysować, a oprócz tego należy uważać na wysokie temperatury, które mogą mu zaszkodzić np. wtedy, gdy odstawimy na niego zbyt gorący garnek. Najbardziej wytrzymałe będą blaty wykonane z drewna dębowego bądź egzotycznego drewna tekowego lub merbau.

Blaty laminowane – najtańsze i uniwersalne

Jest to zdecydowanie najtańszy rodzaj blatu, jaki możemy zainstalować w kuchni. Ich główną zaletą jest ogromna różnorodność kolorów i wzorów, które imitują zarówno naturalne drewno, jak i wielobarwne powierzchnie kamienne. Laminowane blaty są wyjątkowo lekkie, a ponato łatwo utrzymać je w czystości. Niestety, są one bardzo podatne na powstawanie trwałych zarysowań, zaś nieodpowiednio użytkowane mogą nadmiernie chłonąć wodę i nieestetycznie puchnąć. Ze względu na ogromny wybór, jeśli chodzi o wygląd blatów laminowanych, można je łatwo dopasować do każdej stylistyki wnętrza. Oprócz tego są one bardzo łatwo dostępne w większości sklepów meblowych oraz w sklepie IKEA.

Blaty granitowe – lider w kategorii trwałości

Granit to niezwyke wytrzymały materiał, który charakteryzuje się fenomenalną trwałością. Jest on odporny na powstawania zarysowań i wysoą temperaturę – bez obaw można bezpośrednio na nim kroić chleb czy też odstawiać gorące naczynia. Ponadto granit posiada wyjątkowo małe pory, dzięki czemu nie wymaga impregnowania. W granitowe blaty możemy pięknie wkomponować zlewozmywaki, które wyjątkowo łatwo utrzymać w czystości. Do wad blatów wykonanych z granitu możemy zaliczyć ich dość wysokie ceny, które zaczynają się od 600 zł za metr kwadratowy. Pamiętajmy również o tym, że granit jest materiałem zimnym w dotyku. Granitowy blat pięknie prezentuje się zarówno we wnętrzach klasycznych, jak i nowoczesnych.

Blaty szklane – rozwiązanie dla wymagających

Aby blaty ze szkła mogły dobrze nam służyć, powinny być wykonane wyłącznie ze szkła hartowanego, które jest odporne na bliskie usytuowanie płyty gazowej, która generuje ciepło. W zależności od indywidualnych preferencji mogą być one matowe bądź przezroczyste. Hartowane szkło jest wysoce odporne na powstawanie zarysowań, a oprócz tego nie chłonie wody ani kuchennych zapachów. Jego ogromną zaletą jest łatwość utrzymania w czystości – wystarczy użyć w tym celu płynu do szyb. Jedynym czynnikiem, przemawiającym na minus w przypadku blatów szklanych jest ich stosunkowo wysoka cena. Szkło jao blat to doskonałe rozwiązanie do nowoczesnej kuchni.

Blaty metalowe – praktyczność połączona z minimalizmem

Metalowe blaty najczęściej wykonywane są z aluminium lub stali kwasoodpornej – oba te materiały odznaczają się wysoką odpornością na powstawanie korozji. Ich błyszcząca powierzchnia sprawia, że dopasują się one do wnętrz modernistycznych czy też industrialnych. Blaty wykonane z metalu posiadają zazwyczaj podstawę z wodoodpornej płyty wiórowej, która następnie pokrywana jest warstwą metalu. Metal cechuje się doskonałą odpornością na wysokie temperatury oraz wilgoć, natomiast dosyć łatwo ten materiał zarysować podczas codziennego użytkowania. Na blacie wykonanym z metalu ograniczony będzie również rozwój drobnoustrojów.

Jak widać wybór, jeśli chodzi o blaty kuchenne, jest naprawdę ogromny. 

Jeśli potrzebują Państwo dodatkowych informacji odnośnie kosztów poszczególnych rozwiązań w tym zakresie, koniecznie przeczytajcie artykuł: Ile kosztuje blat kuchenny? Rodzaje i ceny blatów (klik)  gdzie znajdują się przydatne informacje odnośnie cen poszczególnych rodzajów kuchennych blatów.


Artykuł Nadesłany

 
Treść dodana poprzez formularz